Viimeinen maitolaituri

Oulun taidemuseo
Jan Erik Andersson Viimeinen maitolaituri 1992

Jan Erik Andersson Viimeinen maitolaituri 1992

Oulun taidemuseon vieressä, Kasarmintie 9

Jan-Erik Andersson (s. 1954)

Viimeinen maitolaituri, 1992

lasikuitu, puu

335 x 350 x 236 cm

ulkoteos

Viimeinen maitolaituri oli ensimmäistä kertaa esillä Suomen Kuvanveistäjäliiton järjestämässä Veistoksia Kainuussa -näyttelyssä Sotkamossa kesällä 1993. Teos on Jan-Erik Anderssonille tyypilliseen tapaan humoristinen, leikkisä ja esineellinen. Viimeinen maitolaituri on taiteilijan mukaan eräänlainen muistomerkki melkein jo kadonneelle kulttuurille. ”Kun olin teini-ikäinen, maaseudun nuoriso kokoontui kesäiltaisin maitolaiturille. Katolla on merenneito, jonka mallina käytin paikallisessa pizzeriassa työskennellyttä tyttöä. Pizza on nykyisin Suomen kansallisruokaa. Merenneidon punainen väri kytkeytyy suositun edamjuuston vahakuoren väriin. Sotkamo on kuuluisa hyvästä pesäpallojoukkueestaan - siihen viittaavat veistoksessa ylinnä olevat pallo ja maila.”

Kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori Jan-Erik Andersson tunnetaan Turun Hirvensaloon rakentamastaan entisestä kotitalostaan Life on a Leaf, jonka omistaa nykyisin useiden säätiöiden muodostama yhdistys. Taiteilijan nykyinen koti Kuusi-o-talo sijaitsee Lehtitalon vieressä. Molemmat hankkeet ovat syntyneet Andersonin, arkkitehti Erkki Pitkärannan ja useiden taiteilijoiden yhteistyönä ja erilaisten mesenaattien rahoittamina taideprojekteina.

Alla olevan linkin takaa löydät taiteilijan haastattelun. Luettuasi tekstin voit vielä haastaa itseäsi ja yrittää löytää teoksesta QR-koodin, jonka takaa löydät vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

1. Minkä kysymyksen Jan-Erik Andersson herätteli kuvataiteen tohtorin opinnäytetyössään?

2. Minkä kasvien muotoja hän on yhteistyössä Erkki Pitkärannan kanssa suunnittelemissaan rakennuksissa käyttänyt?

Olet saapunut Oulun taidemuseolle. Mukavaa, kun vietit aikaa julkisen taiteen äärellä. Nyt on ehkä hyvä tilaisuus lepuuttaa jalkoja kahvila Kaaressa ja sen jälkeen jatkaa vielä taidemuseossa oleviin näyttelyihin.

Taideyliopiston haastattelu Jan-Erik Anderssonista ja hänen teoksistaan

Julkinen taide Oulussa – keskustan rantareitti

Kohteet