Pulkkasen talo

Kuusamon kaupunki

Pulkkasen tila sijaitsi hyvin tyypillisessä kuusamolaisessa asuinympäristössä vaaran laella Pulkkasenvaarassa Kuusamon Kuoliolla. Tilan päärakennuksen rakensi Mikko Heikki Pulkkanen vuonna 1885 tai 1886. Talon asukkaina on ollut suurperhe; kolme sukupolvea, yhteensä 18 henkeä, sekä kaksi palvelijaa ja kaksi työmiestä. Palvelijat asuivat perheen kanssa, mutta työmiehet olivat päiväläisiä asuen kotonaan. 1930-luvulla tapahtui sukupolvenvaihdos, kun talon vanhimmat lapset astuivat avioon ja vanha emäntä kuoli. Pulkkasen lapsista vanhin, Pauli, asui perheineen porstuasta tehdyssä kamarissa. Neljä muuta lasta asui pirtissä ja myös keittiössä oli sänky. Pirtissä nukkui kerralla viidestä seitsemään henkeä. Kesäisin nukkua saattoi myös aitoissa ja talon vintillä. Talo oli asuttuna 1970-luvulle asti, jolloin se siirrettiin kotiseutumuseolle.

Rakennuksen ulkoasu on säilynyt lähes muuttumattomana noin vuosisadan ajan. Ulkoisia muutoksia on kokenut vain veranta, jonka paikkaa muutettiin 1920-luvulla noin verannan mitan verran pirttiin päin, mahdollistaen näin porstuan käyttämisen asuinhuoneena. Tuolloin sisäänkäynti tapahtui suoraan pirttiin, jonka seinässä on edelleen näkyvillä vanha oven paikka.

Pirtti

Talon pirtti on kaikkien toimintojen keskus. Se oli olo-, työ-, ruokailu- ja makuuhuone. Pirtti jaettiin porstuan ovipuolen miestenpuoleen, sekä uuninpuolen naistenpuoleen eli karsinapuoleen. Nimitys periytyi ajalta, jolloin karja asui samassa rakennuksessa ihmisten kanssa, erityisesti kovien pakkasten aikaan. Pulkkasen pirtissä säilytettiin talvisin perheen isännän Fennia-merkkistä miestenpyörää, jolla lapset opettelivat ajamaan sisätiloissa.

Huonekaluja oli vähän eikä lattioilla käytetty mattoja. Muutkin kodintekstiilit saattoivat puuttua kokonaan, mutta Pulkkasen ikkunoissa oli lyhyet puoliverhot. Pirtin molemmassa perinurkassa oli sivustavedettävä sänky, mutta tarpeen mukaan nukuttiin myös seinävierustan pitkillä penkeillä (peri-, karsina- ja sivupenkki) tai lattialle levitetyillä olkipatjoilla. Miestenpuolella olivat höyläpenkki ja verkonkudontapöytä, naistenpuolella taas rukki ja kangaspuut. Valoa saatiin piisistä, päreistä sekä pirtin pöydän yläpuolella roikkuneesta ns. kuuppalampusta.

Pirttiä hallitsi suurikokoinen uuni, jonka kulmauksessa oli piisi. Siinä pidettiin valkeaa -joko pärettä, kynttilää tai öljylamppua - joka valaisi askareissa. Kovien pakkasten aikana hevonen tuotiin monesti töiden jälkeen pirtin uunin eteen lämmittelemään yöksi. Muutenkin sairaiden eläinten hoito tapahtui pirtissä. Leipää leivottiin tavallisesti kerran vuodessa talvikautena, sillä paistolämpöinen uuni lämmitti tilan sietämättömän kuumaksi. Kuusamossa yleisimmät leipäainekset olivat ruis ja ohra, joista valmistettu leipä säilyi pitkään hyvänä. Pulkkasen pirtin uuniin mahtui kerralla paistumaan 26 leipää. Pirtissä oleva kätkyt eli kehto on Pernunniemestä Juusolasta. Nukke on Taimi Pitkäsen Elvi-siskon kansanopistossa vuosina 1936-1937 tekemä. Pirtin pöydällä olevassa rasiassa on säilytetty asiapapereita ja kirjeitä.

Keittiö

Porstuaa vastapäätä sijaitsevan keittiön katto ja seinät oli kalkittu valkoisiksi. Väri heijastaa valoa ja helpottaa täten työntekoa pimeinä syys- ja talvi- iltoina. Valoa saatiin päreistä ja öljylampusta. Sisustus oli karu; kodintekstiilit puuttuivat kokonaan eikä lattialla ollut mattoja. Keittiö toimi ruoanvalmistuspaikkana, mutta itse ruokailu tapahtui pirtin suuren pöydän ääressä. Suurin osa astioista oli tehty puusta, ne pestiin tuohesta tehdyllä pesusienellä ja kuivattiin verannalla. - Pesuaineena käytettiin itse tehtyä saippuaa. Puuastiat säilytettiin penkeillä ja puuastiakorissa, pienesineistö kuten kahviastiasto astiakaapissa. Keittiössä oli myös maitonurkkaus, jossa säilytettiin separaattoria, kirnua, juustokehloja ja maitosankoa. Yksi keittiön nurkka oli varattu pesukommuutille, jossa pestiin kasvot ja miehet ajoivat partansa. Emalista pesuvatia ja puisessa rasiassa ollutta saippuaa säilytettiin kommuutin yläosassa kannen alla. Muuta peseytymisvälineistöä säilytettiin kaappitilassa.

Keittiökamari

Keittiökamaria käyttivät asuntonaan perheen isovanhemmat; Mikko Heikki ja Reeta Sofia. Molemmilla oli oma vuode ja ikkunoiden edessä pöydät tuoleineen. Seinät olivat vuonna 1934 tai 1935 päällystetty oululaisilla Kaiku-sanomalehdillä ja 1940-luvulla pahvilla, joka kiinnitettiin seinään nauloilla. Museolla seinät on nyt päällystetty Liitto- sanomalehdillä.

Vanhan isännän sänky oli keittiön puoleisessa ja vanhan emännän porstuan puoleisessa nurkkauksessa. Molemmat sängyt olivat sivustavedettäviä. Vanha isäntä eli liikuntakyvyttömänä koko 1930-luvun keittiökamarissa, josta häntä liikuteltiin paareilla. Pöydillä oli pieniä pöytäliinoja ja seinillä merkkausliinoja, mutta lattialla ei ollut mattoja. Kamarin pöytäliina on tehty Tavajärvellä työskennelleen opettaja Lämsän vaimon mallin mukaan.

Aloita

Kuusamon kotiseutumuseo

Kuusamon keskustassa Torankijärven rannalla olevassa kotiseutumuseossa pääset tutustumaan kuusamolaisen selkostalonpojan perheen elämää 1930-luvulla.

Kotiseutumuseo on avoinna 11.6.-3.8.2024 tiistaista lauantaihin klo 10-18.

Elokuussa museo on avoinna 5.8-16.8.2024 välisen ajan maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Kuusamon kotiseutumuseo on Museokortti-kohde. Sisäänpääsy yli 15-vuotiailta 6,30 euroa.

Osoite: Kitronintie 6, Kuusamo

Kuusamon kotiseutumuseon tapahtumia kesällä 2024:

18.6. klo 14

Torviyhtye Saaren Soittajat: Muistojen bulevardi livenä Museon sisäänpääsymaksu.

19.6. klo 18

Peltokurki ja Eereka: Kerran kesäyönä Kuusamossa Liput 15e

29.6 klo klo 18

Evakkotalon avajaiset, vehnästä ja kahvia, järj. Kuusamoseura Vapaa pääsy

30.6 klo 11-15

Kuusamon kotiseutupäivät, järj, Kuusamoseura Vapaa pääay

3.7 klo 13

Teatteri Tie: Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin Museon sisäänpääsymaksu

11.7 klo 18

Jukka Lamminen: Eino Leinon runoihin sävellettyjä lauluja Liput 10e/5e

21.7 klo 12

Kuusamon kotiseutumuseo 50 vuotta Avoimet ovet ja kahvitarjoilu

24.7 klo 12

Sekasointuja: Musiikillinen monologiesitys Liput 10e/5e

30.7 klo 18

Yhteislauluja harmonikka-säestyksellä Vapaa pääsy

Museon historiaa

Ajatus kotiseutumuseon perustamisesta alkoi Kuusamo-Seura ry:n toimesta 1950-luvulla, jolloin ryhdyttiin keräämään museoesineitä Kuusamon seurakunnalta saatuihin väliaikaisiin tiloihin. Vuonna 1955 seurakunta vuokrasi Kuusamo-Seuralle Kitroninpuistosta maa-alan, jonne etsittiin eri puolilta Kuusamoa siirrettäväksi sopivia rakennuksia. Lopullista vuokrasopimusta maa-alasta ei tehty, vaan sopimus oli suullinen kirkkoherra Antti Poukkulan kanssa. Virallinen vuokrasopimus alueesta saatiin tehtyä vasta vuonna 1971 ja vuonna 1979 kotiseutumuseon omistus siirtyi Kuusamon kunnalle. Museon viralliset avajaiset olivat 21.7.1974, mutta jo vuodesta 1968 lähtien alueella on vietetty perinteisiä Kuusamopäiviä.

Pihapiiri

Tavoitteena oli luoda 1930-lukuinen kuusamolaisen selkostalonpojan pihapiiri. Kartoittaja Ove Planting suunnitteli perinteisen suorakulmion muotoisen pihapiirin, jonka neljä eri sivua muodostuvat päärakennuksesta, pikkupuolesta, navetasta ja tallipuojista. Muut rakennukset on sijoitettu tämän pihamaan eli kartanon ulkopuolelle. Ensimmäisinä museoalueelle siirrettiin jauho- ja jyväaitta vuonna 1957, Rävän talo vuonna 1960, savusauna, pikkuaitta ja tuulimylly vuonna 1961, navetta syyskesällä 1963, Pulkkasen talo vuosina 1971–1972 ja härkinmylly vuonna 1976. Nuottakota rakennettiin kesällä 1978 Juha-elokuvan kuvauksia varten. Rakennuksia on tuotu alueelle enemmänkin, viimeisimpänä evakkotalo vuosina 2014–2015.

Katot

Museon rakennukset on katettu joko tuohimalka-, lauta-, päre- tai huopakatolla. Tuohikate oli melko yleinen vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, toisin kuin pärekatto. Lautakatossa oli vesiurat ja se suojattiin tervaamalla. Rävän talon katto oli alun perin malkakattoa ns. tupakamarin päällä, mutta pärekattoa keittiön ja maitohuoneen päällä. Museolle siirron yhteydessä vuonna 1960 katto muutettiin kauttaaltaan pärekatoksi. Pulkkasen talossa oli malkakatto, joka muutettiin pärekatoksi 1940-luvulla ja myöhemmin takaisin malkakatoksi. Museolla katto muutettiin taas pärekatoksi vuonna 1989.

Ulkomaalaus

Rakennuksia ei yleensä maalattu, vaan valtaosa taloista oli harmaaksi hongittunutta hirttä. Kuusamossa alettiin suhteellisen myöhään käyttämään maalausta; puna- ja keltamultaa. Toiseen maailmansotaan asti selvä enemmistö oli harmaita ja maalaamattomia. Sodan jälkeen ikkunanpuitteita alettiin maalata valkoisiksi. Samoihin aikoihin valkoinen maali yleistyi myös sisustusmaaliksi.

Museon kokoelmat

Kuusamon kotiseutumuseon kokoelmat käsittävät n. 1 500 esinettä. Ne liittyvät selkostalonpojan harjoittamiin elinkeinoihin, kuten peltoviljelyyn, poronhoitoon, metsästykseen ja kalastukseen. Museon päärakennus on sisustettu 1930-luvun tyyliin. Muut rakennukset tukevat tätä näyttelyn perusteemaa. Esineet on koottu lahjoituksina ja huutokaupoista ympäri Kuusamoa.

Kohteet