Siirtolaisuudessa kuolleiden muistomerkki on tehty luonnonkivestä, ja sen on ideoinut opettaja Osmo Tokola. Raution kotiseutuyhdistys päätti vuonna 1980 hankkia muistomerkin siirtolaisuudessa kuolleille.
Ensimmäiset siirtolaiset ovat lähteneet Rautiosta vuonna 1866 Venäjälle, vuodesta 1878 Amerikkaan, ja vuodesta 1887 Australiaan. Ruotsiin ensimmäiset siirtolaiset lähtivät Rautiosta vuonna 1903 ja Kanadaan vuonna 1923.
Siirtolaisten nimiä on löydetty kirkonkirkoista yhteensä 889 nimeä. Nimien etsimisen toteutti erityisopettaja Kaisu Ala-Pöntiö (o.s. Keskisipilä), Raution Kotiseutuyhdistyksen ja Osmo Tokolan aloitteesta.
Tutustu kävellen yli 200-vuotta vanhan Raution kirkon kulttuuriympäristöön. Kirkkomaa ja kirkon ympäristön kohteet kertovat omaa tarinaansa kylän historiasta. Luonnonkauniilla paikalla Raution kylän keskellä kulkeva polku on helppokulkuinen. Lyhimmillään polku on n. 300 metriä ja kuljet sen nopeasti, mutta halutessasi voit tutustua kohteisiin pidempään ja nauttia rauhallisesta miljööstä.
Tiedot kirkkopolun eri kohteista on koonnut Raution kyläyhdistys ja Raution kotiseutuyhdistys. Lähteinä mm. Aarre Aunola: Rautio. Raution kyläyhdistys. 1999; Suur-Kalajoen historia II.
Valokuvat: Reitin pääkuva: Kalajoen seurakunta. Kohteiden kuvat: Merja Nevalainen.